Relatiecoaching
Sommige mensen groeien in een relatie naar elkaar toe, anderen groeien juist uit elkaar. In de eerste romantische fase van een relatie zijn de verschillen makkelijk te verdragen en ligt de nadruk op de overeenkomsten. Je doet allebei heel erg je best om het de ander naar de zin te maken. Als het verlangen op zijn hoogtepunt is, kunnen zelfs mensen die heel verschillend zijn het zonder veel problemen goed met elkaar vinden. Toch duurt die romantische fase niet eeuwig. Je raakt meer met elkaar vertrouwd. Je gedraagt je misschien anders dan voorheen. Je laat meer authentieke dingen van jezelf zien. Onbewuste gewoonten en neigingen komen bovendrijven. Er kunnen angsten komen, twijfels en zorgen over jezelf en de ander. 


Waarom relatiecoaching?
Relatiecoaching kan verhelderende inzichten geven in je relatie. Tijdens de coaching zal o.a. aandacht geschonken worden aan de communicatiepatronen binnen je relatie. Door deze patronen te verhelderen, ontstaan mogelijkheden om het contact tussen jou en je partner te verbeteren. Hierdoor ben je in staat gefundeerde keuzes te maken en ontdek je (opnieuw) wat belangrijk is in je relatie.

Communicatie
Communicatie is in elke relatievorm belangrijk. Een goede manier van communiceren is niet vanzelfsprekend. Je kunt het gevoel hebben dat je niet goed lijkt over te kunnen brengen wat je bedoelt en je voelt je onbegrepen.  Daardoor reageer je op de ander op een manier die niet bij je past en die door beiden als niet prettig wordt ervaren. Relatiecoaching kan je helpen om weer met elkaar te communiceren; op een goede manier te zeggen wat er in je leeft, te vertellen wat je in elkaar waardeert en positief kritisch naar elkaar kunt zijn.

Relatiecoaching; samen of individueel?
Tijdens de intake wordt de problematiek inzichtelijk gemaakt. Dit kan zowel samen met je partner of afzonderlijk van elkaar. Soms blijkt dat er (oude) patronen spelen die vaak hun oorsprong al hebben uit de jeugd. In dat geval is het beter om eerst inzicht te krijgen in je eigen problematiek en te ontdekken of dit verband kan hebben met je relatie.
Als één van de partners niet openstaat voor relatiecoaching, kan voor de ander individuele coaching veel inzicht geven en wel effect hebben op de relatie.

Toch uit elkaar?
Als je al de keuze hebt gemaakt om uit elkaar te gaan, kan het zinvol zijn om bij een relatiecoach te onderzoeken waar mogelijke oorzaken zijn ontstaan. Bij het ontbreken van dit inzicht bestaat er een reële kans dat bij het aangaan van nieuwe relaties oude patronen zich herhalen.